ANBI-status

Betekenis ANBI

ANBI, kort voor algemeen nut beogende instelling, is een status die de Belastingdienst toekent aan instellingen die zich volledig inzetten voor het algemeen belang. Goede doelen vallen hier wel onder, maar verenigingen en hobbyclubs bijvoorbeeld niet. De ANBI-status is een voorwaarde om voor bepaalde belastingvoordelen in aanmerking te komen. Het is dus geen keurmerk voor goede doelen.   

Wat is een ANBI?
De Belastingdienst kan een ANBI-status geven aan instellingen die met minstens 90% van hun inzet bijdragen aan het algemeen nut, bijvoorbeeld aan ontwikkelingssamenwerking, de gezondheidszorg of het onderwijs. ANBI-instellingen zijn bijvoorbeeld goede doelen of culturele organisaties.

ANBI: Schenken met voordeel
Stichting  ANBI-status brengt belastingvoordelen met zich mee en is daarom gunstig voor donateurs. Dit geldt zowel voor losse als periodieke giften. Donateurs aan een ANBI mogen hun giften, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Stichting Eekta hoeft over de

Wat is het voordeel van een ANBI-status?
Een ANBI-status brengt belastingvoordelen met zich mee en is daarom gunstig voor donateurs. Dit geldt zowel voor losse als periodieke giften. Donateurs aan een ANBI mogen hun giften, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Stichting Eekta hoeft over de ontvangen donaties en erfenissen geen belasting te betalen. Zo kunnen we het gedoneerde geld 100% gebruiken voor onze beoogde doelen. Als je je donatie aan Stichting Eekta voor minimaal vijf jaar vastlegt als periodieke schenking, dan kun je je gift aftrekken van de belasting. Je krijgt dan een deel van het geschonken bedrag terug van de Belastingdienst. Dit hangt natuurlijk wel af van je financiële situatie.  

ANBI registratie Stichting Eekta
Stichting Eekta staat geregisteerd onder het volgende RSIN: 801612822​​​​​​​

Verslag van de uitgeoefende activiteiten en een financiële verantwoording

De meest recente versie van dit document is hier te lezen.