Dag van de Ouderen 2018 – verslag

                                                ACTIVITEITENVERSLAG  Dag van de Ouderen 2018

 

Maand                          :  December 2018
Naam Activiteit           :  Oemirdaron ka  Din ( Dag v.d.Ouderen)                  
Organisatie Activiteit :  Stichting Eekta          
Datum Activiteit         :   19 december  2018                  
Plaats Activiteit           :  Tropical Feestzaal Dekkershoek 46        
Aantal bezoekers        :   ca. 300 personen                    
Doel Activiteit              : Ouderen uit hun eenzaamheid halen                  
 

 

Verslag Activiteit

 

Al weken vantevoren werd ik door ouderen gevraagd wanneer de Oemirdaron ka Din plaats zal vinden. De animo voor deze dag blijkt groot te zijn. Op woensdag 19 december 2018 was het weer zover de dag waar onze eenzame ouderen op wachten Oemirdaron ka Din.  Het hele jaar door wordt voorlichting gegeven aan ouderen over van alles wat ze interesseert.

Maar op de dag van de ouderen kunnen zij  zich vermaken met muziek en dans, een praatje houden in de pauze,  en zich laten informeren bij verschillende kramen.

 

Dit jaar hadden we volgende 7 informatiekramen:

1.        Bibliotheek Segbroek

2.       GGD met voorlichting over koolmonoxide en luchten van je huis

3.       DVN, een kraam waar je bloed kon laten prikken om je suikerwaarde te laten bepalen in je bloed  

4.       een kraam van een uitvaartcentrum

5.       een kraam van een thuiszorg (Ishika Zorg).

6.       een kraam van Stichting Eekta

7.       een kraam met traditionele kleding

 

 

Thema voor dit jaar was vitaliteit, bewegen en gezond ouder worden. In dit kader heeft Stichting Eekta diverse voorlichters gevraagd om de ouderen voor te lichten zodat ze zo gezond mogelijk oud kunnen worden. 

De volgende voorlichters hebben een presentatie en of voorlichting gegeven.

 

 

 

 

 

 

 

 

De inleider heer Jagdewsingh over chiropractie geeft aan dat na behandelingen van fysiotherapie, als er geen verbeteringen zijn,  er andere behandelingen mogelijk zijn namelijk chiropractie. Chiropractie is een manuele behandelmethode voor gewrichts- en andere gezondheidsproblemen.

Het woord  ‘chiropractie’ is afgeleid van het Griekse woord cheir (hand) en prattein (beoefenen). Het betekent dus met de hand beoefenen.

De heer Jagdewsingh heeft veel vragen kunnen beantwoorden met betrekking tot chiropractie. Hierdoor is meer helderheid gegeven over de verschillen tussen fysiotherapie en chiropractie.

De volgende presentatie werd gegeven door diëtiste Mahabier. Zij heeft veel verteld over het belang van goede voeding en regelmatig bewegen. Mevrouw Mahabier  heeft de drempel lager gemaakt zodat de ouderen bij haar langs kunnen komen voor advies over bijvoorbeeld suikerziekte.

Vervolgens was Eugenie Baken aan de beurt. Zij is gecertificeerd Iyengar Yoga docent, niveau Intermediate I, Yin yoga docente, gecertificeerd STOTT Advanced Pilates docente, Fitness docente en mindfulness trainer.

Eugenie heeft een demonstratie stoelyoga gegeven en iedereen werd uitgenodigd om mee te doen. De meeste bezoekers deden hier enthousiast aan mee. De demonstratie werd zeer op prijs gesteld en is zeker voor herhaling vatbaar.  

 

Stoelyoga

  

Hierna volgde een eveneens actieve demonstratie. De bezoekers deden samen met  Mw Gierdharie,  10 minuten lang ademhalingsoefeningen. Hierna volgde een meditatie. Aangezien bij Stichting Eekta ouderen vaker meedoen met meditaties was dit bekend terrein.

In de pauze werden er hapjes en drankjes uitgedeeld. De hapjes werden gedoneerd door sympathisanten die Eekta een warm hart toedragen.

Na de pauze kon men genieten van  klassieke dans. Hierna kon men zelf met de voetjes van de vloer met de muziekformatie Lex met Ashita en Faya.

Na al dat bewegen was het de beurt aan de inwendige mens, en kregen alle bezoekers een warme maaltijd. Wederom gedoneerd door sympathisanten van Stichting Eekta.

Na het eten kon men even nog nagenieten van de muziekformatie Lex.

Iedereen mocht dit jaar weer eenzame familie, buren, kennissen en vrienden mee nemen.

De afsluiting werd verzorgd door de voorzitter.

 

Wederom was het een geslaagde dag!