Dag van de Mantelzorg bij Eekta (11-11-2022)

Mantelzorgers zijn de onzichtbare helden, die vandaag in de schijnwerpers zijn gezet bij Eekta. Vandaag werd iedereen die de verantwoordelijkheid heeft te zorgen voor een ander verwend met een heerlijke zorgvuldige samengestelde high tea met allerlei lekkernijen.
 
Met grote dank aan de sprekers Diantrie Lachman en Elles Voorsluijs. Alle bezoekers luisterden geboeid en geïnteresseerd naar alle informatie en vertelden persoonlijke verhalen.
 
Diantrie Lachman is Sociaal Psychiatrisch Casemanager bij GGZ begeleiding in de wijk “Achter de voordeur”.
 
Elles Voorsluijs is senior adviseur bij PEP Den Haag en coördinator Informele Zorg.
 
Diantrie nam ons mee in het uitschrijven van jouw ecogram. Een ecogram is een schematisch overzicht van jouw sociale netwerk. “Wie kan jij bellen als je hulp nodig hebt”, was de vraag waar je antwoord op moest geven in het overzicht. Een goed moment om hierover na te denken en jezelf even letterlijk in het midden te plaatsen.
 
Elles vindt het ook belangrijk dat mantelzorgers weten dat zij zelf ook even een dagje kunnen bijkomen, een kleine pauze kunnen nemen om zelf even rust te hebben. “Respijtzorg” wordt dat genoemd en wordt in Den Haag in diverse vormen aangeboden en kan ervoor zorgen dat anderen jouw zorgtaak voor een korte periode overnemen. Zo kan jij weer zelf op kracht komen, want, geeft Elles aan “goede zorg geven, begint met goede zorg voor jezelf”.
 
We eindigden de middag met een vrolijke noot dankzij de mooie woorden van Diantrie, “waar word jij blij van als je ’s ochtends opstaat?” Voor de één was het koffie drinken uit een mooi kopje, voor de ander was het wakker naast je man of vrouw, of dankbaar zijn met nog een dag of naar buiten kijken om te genieten van een voorbijvliegend vogeltje.
 
Eekta kijkt terug op een succesvolle warme en feestelijke middag met veel persoonlijke aandacht voor de bezoekers.
 
Eekta zal een vervolgsessie organiseren en samen met Diantrie kijken naar mogelijkheden voor een inloopspreekuur bij Eekta.